سياسة التعريب في سوريا: Arabization Policy in Syria - SUÇİN, Mehmet Hakkı; ELŞAĞEL, Ahmet İzzettin (Lisanî İlimler Dergisi, 2024)
Bu çalışma, modern devletin kuruluşundan itibaren Suriye'nin dil politikaları çerçevesinde Araplaştırma boyutlarını açıklamayı amaçlamıştır. Suriye devletinin Arapça diline yönelik politikalarını ve bu politikalar doğrultusunda hükümetin dil planlamasında atılan somut adımları incelemiştir. Ayrıca, Suriye hükümetler tarafından diğer yerel dillere karşı benimsenen Araplaştırma politikalarını ele almıştır. Çalışma, tarihsel betimleyici bir yöntem kullanarak, Suriye hükümetlerin dil politikalarına ilişkin bilgileri tarih kitapları, çağdaş siyaset kitapları, akademik makaleler ve gazetecilik raporları gibi çeşitli tarihsel kaynaklardan toplamıştır. Bu politikaları ve Araplaştırma politikasının bu süreçteki rolünü tanımlamıştır. Çalışma, 1918’den 2024’e kadar geçen dönemde ardışık Suriye hükümetlerin dil politikalarında "Araplaştırmayı" temel bir politika olarak benimsediği sonucuna varmıştır. Bu süreçte hükümetler, diğer yerel dillerin dilsel haklarını marjinalleştirerek bu dillere eğitim, medya veya resmi düzeyde anadillerini kullanma hakkı tanımamışlardır. Ayrıca, Arapça dışındaki dillere karşı dilsel asimilasyon politikaları uygulamışlardır. Öte yandan, dil politikaları ve planlamaları, Arapçanın korunması ve geliştirilmesine odaklanmış ve bu dilin ilerletilmesinde nispeten başarı sağlamıştır. Ancak bu politikaların ele alınması ve uygulanmasında daha ciddi çabalara ihtiyaç vardır. Çalışma, Suriye'deki çeşitli dil gruplarının dilsel haklarını güvence altına almak için yasalar çıkarılmasını ve Arapçayı desteklemek, onu korumak ve çağdaş taleplerle uyumlu hale getirmek için daha ciddi politikalar geliştirilmesini önermektedir.