Analytical Reading in Iraqi Prison Literature
Main Article Content
Özet
Irak hapishane edebiyatı, önemi birçok nedene rağmen yeterince vurgulanmayan Arap edebi mirasının bir parçası olarak kabul edilir. Bu çalışmada, bu edebiyat türünün edebi analizine odaklanarak, okumanın ona olan etkisini anlamaya ve bu etkiden kaynaklanan yansımaları ortaya çıkarmaya ve ayrıca okuma deneyiminde duyguları ve insan yönlerini keşfetmeye özel bir dikkatimiz var. Bu, okuyucu ile metin arasında benzersiz bir ilişkinin kurulmasına yol açar ve bu da metinle etkileşimi sağlayarak amaçlanan hedefi gerçekleştirir. Bu etkileşim, okuyucunun metnin derin içeriğinden etkilenmesi ve yansıttığı gerçek duyguları, yapaylık veya abartı olmaksızın ifade etmesi sonucunda gerçekleşir ve bu da Irak hapishane edebiyatının estetiklerini vurgulamaya katkıda bulunur. Bu nedenle, bazı yazarların hapislik dönemlerinde yazdıkları bazı nesir ve şiir metinlerinin incelenmesi yapıldı, çünkü bu yazarlar bize hapishanelerde yaşadıkları yaşamla başa çıkma deneyimlerini sundular, özellikle de geçen yüzyılın ikinci yarısında yaşadıkları zor siyasi koşullar ve sürekli yönetim değişiklikleri ve siyasi istikrarsızlıkla birlikte. Sonuç olarak, edebiyat onların deneyimlerini ve mücadelelerini etkili bir şekilde ortaya çıkarmalarının aracı haline geldi ve burada bu tür edebiyatin gerçek değeri yatmaktadır, çünkü okuyucuya metnin derinliğini keşfetme ve anlamlarını ve sembollerini çıkarma fırsatı sunar, bu da okumanın metni şekillendirme ve anlama rolünü güçlendirir.
Article Details
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Referanslar
- فروخ، عمر (1981) عبقرية اللغة العربية، دار الكتاب العربي، بيروت- لبنان، الطبعة الاولى.
- جميل، جواد (1994): ديوان صدى الرفض والمشنقة، ط1، المؤسسة العربية للدراسات والنشر، بيروت، لبنان.
- الحجامي، علي حسين حسن. (2014). قصائد السجون في الشعر العراقي الحديث في النصف الثاني في القرن العشرين، ط1، مؤسسة ثائر العصامي، السلسلة الذهبية لأدب السجون.
- الموسوي، عطور (2021) (وتلك الأيام) مذكرات طالبة جامعية، ط1، شركة المعارف للاعمال، بيروت، لبنان.
- العكيلي، رحيم. (2012). وجهي كما انا، مؤسسة مصر مرتضى للكتاب، ط1، بيروت، لبنان.
- الجابري، محمد عبد. (1993) نحن والتراث دراسات معاصرة في تراثنا الفلسفي، ط6، المركز الثقافي العربي، بيروت، لبنان.
- إسماعيل، عز الدين. (2014) التفسير النفسي للأدب، الناشر مكتبة الغريب، ط4، القاهرة، مصر.
- تشيتشيرين، أ. ف، 2001، ترجمة: حياة شرارة، الافكار والاسلوب دراسة في الفن الروائي، دار الشؤون الثقافية العامة، بغداد، العراق.
- Patterson, L. (1990). Literary History. In F. Lentricchia & T. McLaughlin (Eds.), Critical Terms for Literary Studies. University of Chicago Press.