Modern Mısır Öyküsü Tahlili: İhsan ʿAbdu’l - Ḳuddûs “El - Ḥaīr Beyne’l - Ḥelal Ve’l - Ḥaram” İsimli Kısa Öykü Örneği

Main Article Content

Ayten VELİOĞLU

Özet

Modern Arap edebiyatında ilk hikâye olarak Muhammed Teymur’un Fi’l- Kitar adlı öyküsü öncül sayılmaktadır. Ancak bu öykü öncesinde de bu türde eserler kaleme alınmıştır. Bu eserlerin kaleme alınması, özellikle 1798 yılında Napoleon’un Mısır seferinden sonra Arap dünyasının Batıyla iletişim kurmasıyla başlamıştır. İlk olarak Modern Arap edebiyatına hikâyecilik on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde Avrupa edebiyatlarından yapılan çeviriler yoluyla girmiştir. Halil Cibran ve Mihail Nuayme’nin romantik hikâyelerinin etkileriyle el-Menfaluti ve Muhammed Teymur başta olmak üzere öncülleri ardından özellikle 1930 sonrası hikâyecilik büyük bir ivme kazanmıştır. İlerleyen süreçlerde Yahya Hakkı, Yusuf Avvad, Abdusselam el-Uceyli, Semira Azzam, Yusuf es-Sıbai ve İhsan ʿAbdu’l Ḳuddûs’ün, genelde doğu toplumuna ve özelde Mısır toplumuna has konularda oluşturdukları Arap hikâyeciliği büyük ilerleme kaydetmiştir. Bu çalışmada Doğunun en üretken yazarlarından biri kabul edilen İhsan ʿAbdu’l- Ḳuddûs’ün el-Ḥair Beyne’l-Ḥelal Ve’l Ḥaram isimli kısa öyküsü tahlil edilmiştir. Makaleye ana çerçevesini oluşturmak üzere giriş kısmında modern Arap hikâyeciliği, yazarın biyografisi ve edebi kişiliğine ile eserlerine değinilmiştir. Ayrıca çalışmanın içeriğinde hikâyenin Türkçe tercümesi ile eserin şekil ve muhteva yönünden tahlili yer almaktadır.

Article Details

Nasıl Atıf Yapılır
VELİOĞLU, A. (2023). Modern Mısır Öyküsü Tahlili: İhsan ʿAbdu’l - Ḳuddûs “El - Ḥaīr Beyne’l - Ḥelal Ve’l - Ḥaram” İsimli Kısa Öykü Örneği. Lisanî İlimler Dergisi, 1(1), 41–55. Geliş tarihi gönderen https://lidergi.com/index.php/pub/article/view/3
Bölüm
Makaleler

Referanslar

Çinkılıç, R. (2015). İhsan Abdul Kuddûs’ün hayatı, eserleri ve edebi kişiliği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Dağbaşı, G. (2017). Muhammed Teymûr’un fî’l-kitâr isimli kısa öyküsünün farklı çevirilerininkarşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (10)2, 1409-1424.

Demirci, G. (2018). Mısır’da öykücülük. Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(1), 17-31.

Hafız, S. (2003). Modern Arap kısa öyküsü(I)”. (çev. Azmi Yüksel). Nüsha Dergisi. (3)9, 77-96.

Hengil, Ö. (2021). Günah ile sevap arasındaki şaşkın. Heceöykü Dergisi (105), 127-131